צרו קשר

שעות קבלה: יום א׳ 14:30-11:30, ימים ב'-ה  10:00–13:00

יועצת אקדמית:
ד"ר אולגה לויטן Olga.Levitan@mail.huji.ac.il

נציגת החוג לגיוס תלמידים:
עמית מור amit.mor2@mail.huji.ac.il

Table of Contents

על אודות

החוג ללימודי התאטרון משלב בין דיסציפלינות שונות ועולמות ידע מגוונים. הלימודים בחוג מציעים מפגש בין תיאוריה לפרקטיקה ומבט היסטורי וגאוגרפי על התחום המרתק של אמנויות הבמה, לצד עיסוק ביצירה העכשווית בארץ ובעולם. בעיר ירושלים, שבה נמצא החוג, קיימת זירה ניסיונית מרתקת וייחודית בתחומי התאטרון והפרפורמנס, והיא מהווה מקום ייחודי ללימוד התחום ולהתנסות בו.

לימודי התאטרון והפרפורמנס מאתגרים גבולות ומעלים שאלות הנוגעות לזהות, מגדר ושפה, לצד שאלות הקשורות לאסתטיקה ולשפה אמנותית, כמו גם להקשרים החברתיים, הכלכליים, התרבותיים והפוליטיים של היצירה, היוצרים והקהל. החוג ללימודי התאטרון הוא מרחב ללימוד ומחקר, שבמסגרתו פועלת קהילה תומכת ובטוחה של סטודנטים, מרצים וצוות מינהלי. אנחנו מאמינים כי לידע הנוצר ומועבר בתהליך דיאלוגי יש ערך מיוחד, והחוג הוא בית לדיון, פרפורמנס ומחקר, הפתוח לכל אחד ואחת.

*

הלימודים מקנים לתלמידים כלים מחקריים לעיסוק בעולם התאטרון והפרפורמנס ומפתחים חשיבה ביקורתית. הסטודנטים לומדים על תולדות התאטרון והפרפורמנס, מתנסים בשיטות שונות של ניתוח יצירות, ביצירות בימתיות ובמופעים תלויי מקום ועוסקים בעבודות קול ובאמנות רדיו ופודקאסט. הם לומדים על שיטות משחק ובימוי, על תרפיה באמנות, על תאטרון בקהילה ועל תאטרון יהודי, כשדגש מיוחד מושם על היצירה העכשווית החוצה את הגבולות הדיסציפלנריים. כחלק מרכזי מפעילותו מקיים החוג כנסים בינלאומיים בהם משתתפים חוקרים ויוצרים מובילים מישראל ומהעולם. במסגרת הלימודים מתקיימים גם שיעורי מעבדה, סדנאות וכיתות אמן. התלמידים נפגשים עם דמויות מרכזיות בתחומים הנלמדים ויוצאים אל מחוץ לכותלי האוניברסיטה לביקור במופעים ובאירועי אמנות.

בסגל החוג חברים חוקרים ואמנים פעילים, הנמנים על החוקרים והיוצרים המובילים בתחומם בארץ. רבים מהמרצים משלבים בין מחקר לפרקטיקה בתחומים מגוונים כגון תאטרון טיפולי, תאטרון חברתי, אמנות עכשווית וניהול אמנויות, וכך מכינים את הסטודנטים להתמודד עם שאלות מעשיות שישמשו אותם לאחר סוף הלימודים.

חלק מהשיעורים העיוניים מתקיימים במחלקת המדיה בספרייה, המציעה אוסף עשיר ומגוון של סרטים תיעודיים וסרטי קולנוע. לרשות הסטודנטים עומד גם הארכיון והמוזיאון לתאטרון העברי והישראלי ע"ש ישראל גור, שבו ניתן לצפות בהקלטות של מופעים ולעיין בחומרים ארכיוניים הקשורים לתולדות התאטרון הישראלי והיהודי. לחוג ישנם גם חללי עבודה מיוחדים כגון תאטרון החניון (אולם התאטרון של החוג) וחדר המראות. במהלך שנת הלימודים מוצגות באולם התאטרון עבודות של סטודנטים, הפקות שנוצרו בסדנאות החוג והצגות אורח. החוג מעודד יוזמות אמנותיות של סטודנטים ומסייע בהנחיה ובליווי של מופעי תאטרון ועבודות פרפורמנס פרי יצירתם.

מה עושים עם זה?

• הלימודים בחוג מהווים תשתית פוריה לפעילות ולתעסוקה עתידיות במחקר ובביקורת תאטרון, בעבודה ארכיונית, בהוראה, בחינוך, בתרפיה, בהפקה ובניהול אירועים אמנותיים.

• בוגרי החוג השתלבו בצמתים המרכזיים בפעילות התאטרונית בישראל. ביניהם ניתן למנות את מוטי לרנר, מחזאי ישראלי בעל מוניטין בינלאומי; ג'קי לוי, איש טלוויזיה, כותב ואמן סטנד-אפ; מאיה ערד-יסעור, מחזאית ישראלית שמחזותיה הועלו בתאטראות מרכזיים בישראל ובעולם; ד״ר דפנה בן-שאול, חוקרת ומרצה בכירה בחוג לתאטרון באוניברסיטת תל-אביב; ד''ר שלי זר-ציון, חוקרת ומרצה תקנית בחוג לתאטרון באוניברסיטת חיפה; וד''ר חוה אלדובי, חוקרת אמנות ניו-מדיה וחברת סגל בכירה באוניברסיטה הפתוחה; אסף ברז'ניצקי, המפיק האמנותי של תאטרון החאן;  ניר לנדה, אמן תאטרון בובות ותאטרון רחוב ומנהל תאטרון הולגאב בירושלים; תאיר אבשלום, מנהלת הקהל במוזיאון המדע בירושלים; חנין טרביה, שחקנית תאטרון ואקטיביסטית; מנדי כהאן, מנהל מרכז יונג יידיש ואמן קברט.

על תולדות החוג

החוג ללימודי התאטרון באוניברסיטה העברית בירושלים נוסד בשנת 1971 ביוזמתו של פרופ' אריה זקס (1992-1932), מרצה בחוג לאנגלית באוניברסיטה העברית, משורר, מתרגם ואמן חשוב בחיי התאטרון הירושלמיים.מופעים בחוג

במהלך השנים יזמו וביימו מורי החוג הצגות שמשכו קהל מן הקהילה האוניברסיטאית כולה ומחוצה לה. בין המופעים הרבים: פרופ' יהודה מורלי ביים את 'מסירות נפש', ע"פ סיפור של י"ל פרץ (1984); פרופ' יהודה מורלי ועירית עמאר ביימו יחד את 'בעל תפילה' המבוסס על טקסטים מאת רבי נחמן מברסלב (1990); פרופ' תרז מלאכי ביימה את  'בדלתיים סגורות' מאת ז'אן פול סארטר (1985); פרופ' אייזק בן אבו ביים את 'חתונת הדמים' מאת פדריקו גרסיה לורקה (1991), 'לורקה רוקד עם המוות' (2008); הבמאית משה נמירובסקי ביימה את מחזות-הזמר 'הנסיך הקטן' ואת 'המוזיקה של פרדריק לאו' (2007) והמופע הביוגרפי 'אני לאה' שהוקדש לחיי לאה גולדברג (2011); האמנית ורדה בן חור ביימה את 'הזמרת הקרחת' מאת יונסקו (2010), הכוריאוגרפית מיה יוגל יצרה את מופע המחול 'השחף' על פי מחזהו מאת צ'כוב (2010), האמנית והחוקרת נירה מוזר ביימה את המופע המוזיקלי 'היפה והחיה', שבו השתתפו לצד תלמידי החוג גם אנשים עם מוגבלויות פיזיות מהמרכז לחיים עצמאיים (2012); אמנית הפרפורמנס עמנואלה עמיחי ביימה את המופעים תלויי המקום 'מופואייה' (2014), 'זהות – מקום' (2015) ו-'עמדה-6' (2016) ו׳קבוצת מרחב׳ (2017) שהוזמנו להשתתף בפסטיבל ירושלים לאמנויות. קבוצת המחקר ׳מרחב׳ הוזמנה גם להשתתף בפסטיבל 360 מעלות בירושלים (2018).

כנסים אקדמיים בחוג

החוג ללימודי התאטרון קיים במשך השנים כנסים אקדמיים רבים, ביניהם: תאטרון בחברה רב-תרבותית (2008); תאטרון מוזיקלי וחברה (2009); תאטרון כתיקון עולם (2011, 2012, 2013); עיון מחודש בתאטרון המודרניסטי: בין אוטופיה לאפוקליפסה (2012); מלך על מרחבי אין-קץ: שייקספיר ללא גבולות (2012); כנס בינלאומי שהוקדש לאוגוסט סטרינדברג (2013); הכנס הבינלאומי לגלות את הגוף בחינוך ובאמנויות (בשיתוף עם בית הספר לחינוך באוניברסיטה העברית, 2014); הכנס הבינלאומי משפט ותאטרון (בשיתוף עם הפקולטה למשפטים, 2015); הכנס גישות עכשוויות בחקר תאטרון ומופע (הכנס השנתי של האגודה הישראלית לקידום חקר התאטרון, 2018); הכנס הבינלאומי איבאנוב וחקר המודרניזם (2019); ומעבדה בינלאומית לחקר פרפורמנס (בשיתוף תכנית מרטין בובר, 2019). ב-2014 הזמינה הקרן על שם מיכאל קאקויאניס את מרצי החוג לשהות של שבועיים באתונה, שם הם ערכו סדרת סמינרים, סדנאות ומופעים תחת הכותרת דרמה עתיקה: השפעות וגישות עכשוויות. בנוסף לכך מרבים מרצי החוג להציג את מחקריהם באופן קבוע בכנסים המתקיימים בישראל ובעולם.