קצת לעומק

החוג ללימודי התאטרון באוניברסיטה העברית הוא אחד מן החוגים הוותיקים בישראל בהם לומדים ומלמדים תאטרון כתחום אקדמי ואמנותי בו בעת. הייחוד שבלימודי התאטרון, מתבטא בשילוב ידע חווייתי ועיוני, בחשיפת ההיבט הרגשי והאנושי בתוך השכלי והרציונאלי ובהיווצרות ראיית עולם דיאלוגית. הלימודים בחוג מאפשרים לפתח מחשבה  חשיבה יצירתית, ליצור קהילה ולחקור את העולם ואת האדם בכלים של אמנויות הבמה.

קצת לעומק

החוג ללימודי התאטרון באוניברסיטה העברית בירושלים נוסד בשנת 1971 ביוזמתו של פרופ' אריה זקס (1992-1932), מרצה בחוג לאנגלית באוניברסיטה העברית, משורר, מתרגם ואמן חשוב בחיי התאטרון הירושלמיים. פעילותו של פרופ' זקס כבמאי החלה בהצגות שביים בחוג לאנגלית, שבהן היו השחקנים מורי החוג ותלמידיו. הצלחת ההצגות שביים – 'המבול' (1966), 'עליסה בארץ הפלאות' (1967), 'כל-אדם' (1969) – סללה את הדרך לייסוד חוג לתאטרון.

הלימודים בחוג כוללים שיעורים עיוניים בתולדות ובתורות התאטרון, הדרמה והמופע המועברים ע"י חוקרים מרכזיים בתחום. הקורסים העיוניים מציעים רקע תאורטי והיסטורי רחב ומקנים כלים ביקורתיים להבנה וניתוח של יצירות תאטרון. חלק מהשיעורים העיוניים מתקיימים במחלקת המדיה בספרייה, המציעה אוסף עשיר ומגוון של סרטים תיעודיים וסרטי קולנוע בנושאים שונים. כמו כן, לרשות הסטודנטים עומד המוזיאון והארכיון לתאטרון העברי והישראלי ע"ש ישראל גור.

סדנאות מעשיות ושיעורי מעבדה  מהווים מרכיב חשוב בלימודי החוג. שיעורים אלו מתקיימים בחללים אמנותיים מיוחדים של "תאטרון החניון" (אולם התאטרון של החוג) וחדר המראות. צוות המרצים בחוג כולל אמנים שנמנים עם היוצרים המבטיחים והמצליחים בתאטרון הישראלי העכשווי. במהלך שנת הלימודים מוצגות ב"תאטרון החניון" עבודות של הסטודנטים והפקות שנוצרו בסדנאות החוג. החוג מעודד יוזמות אמנותיות של הסטודנטים ומסייע בהנחיה ובליווי של מופעי תאטרון פרי יצירתם.

בהיותו חלק בלתי נפרד מן הפקולטה למדעי הרוח ומהמכון לאמנויות, החוג מאפשר לסטודנטים המעוניינים בכך לקחת שיעורים אחדים בחוגים אחרים, דבר המרחיב באופן משמעותי את האופקים האינטלקטואליים שלהם.

הצגות בחוג

במהלך השנים יזמו וביימו מורי החוג הצגות שמשכו קהל מן הקהילה האוניברסיטאית כולה ומחוצה לה. רשימה חלקית: פרופ' יהודה מורלי ביים את 'מסירות נפש', מחזה שכתב ע"פ סיפור של י"ל פרץ (1984); פרופ' יהודה מורלי ועירית עמאר ביימו יחד את 'בעל תפילה' מאת רבי נחמן מברסלב (1990); פרופ' תרז מלאכי ביימה מחזאות צרפתית: 'בדלתיים סגורות' מאת ז'אן פול סארטר (1985) 'הרופא בעל כורחו' מאת מולייר; פרופ' אייזק בן אבו ביים את 'חתונת הדמים' מאת פדריקו גרסיה לורקה (1991), 'לורקה רוקד עם המוות' (2008); הבמאית משה נמירובסקי ביימה את מחזות-הזמר 'הנסיך הקטן', 'המוזיקה של פרדריק לאו' (2007) והמופע הביוגרפי 'אני לאה' שהוקדש לחיי לאה גולדברג (2011); האמנית ורדה בן חור ביימה את 'הזמרת הקרחת' מאת יונסקו (2010), הכוריאוגרפית מיה יוגל יצרה את מופע המחול 'השחף' על פי מחזה באותו השם מאת צ'כוב (2010), האמנית והחוקרת נירה מוזר ביימה את המופע המוזיקלי 'היפה והחיה' (בהנחייתו האמנותית של פרופ' יהודה מורלי), שבו לצד תלמידי החוג השתתפו גם אנשים עם מוגבלויות פיזיות מהמרכז לחיים עצמאיים (2012); אמנית הפרפורמנס עמנואלה עמיחי ביימה את המופעים תלויי המקום 'מופואייה' (2014), 'זהות – מקום' (2015) ו-'עמדה-6' שהוזמנו להשתתף בפסטיבל ירושלים לאמנויות, ועוד.

כנסים אקדמיים בחוג

החוג ללימודי התאטרון קיים במשך השנים כנסים אקדמיים רבים, ביניהם: תאטרון מוזיקלי וחברה (2008); תאטרון בחברה רב-תרבותית (2009); עיון מחודש בתאטרון המודרניסטי: בין אוטופיה לאפוקליפסה (2012); תאטרון כתיקון עולם (2012, 2013); מלך על מרחבי אין-קץ: שייקספיר ללא גבולות (בשיתוף פרויקט המרחב האקדמי לתלמידי מחקר מצטיינים, 2012); כנס בינלאומי שהוקדש לסטרינדברג, (2013); הכנס הבינלאומי לגלות את הגוף בחינוך ובאמנויות (בשיתוף עם בית הספר לחינוך באוניברסיטה העברית, 2014); הכנס הבינלאומי משפטים ותאטרון (בשיתוף עם הפקולטה למשפטים, 2015). בנוסף לכך, מרצי החוג מרבים להציג את מחקריהם בכנסים המתקיימים בישראל ובעולם.

מה עושים עם זה?

הלימודים בחוג מהווים תשתית פורה לפעילות ותעסוקה עתידיות במחקר ובביקורת תאטרון, בעבודה ארכיונית, בהוראה, בחינוך, בטיפול, בהפקה ובניהול אירועים אמנותיים.

בוגרי החוג השתלבו בצמתים המרכזיים בפעילות התאטרונית בישראל, ביניהם נזכיר את: מוטי לרנר, המחזאי הישראלי שלו  מוניטין בינלאומי; ג'קי לוי, איש טלוויזיה, מחבר ואמן סטנד-אפ; ניר לנדה, אמן תאטרון בובות ותאטרון רחוב;, תאיר אבשלום, מנהלת צוותי הפקה בירושלים וראש תפקיד התחדשות במרכז ז'ראר בכר; חנין טרביה, אקטיביסטית ושחקנית תאטרון פלסטינאי; מנדי כהאן, מנהל מרכז יונג יידיש ואמן קברט; ד''ר שלי זר-ציון, חוקרת תאטרון ומרצה תקנית בחוג לתאטרון באוניברסיטת חיפה; ד''ר חווה אלדובי, חוקרת באמנות ניו-מדיה, חברת סגל בכיר באוניברסיטה הפתוחה, ועוד.